Indbrud på himmelflugt

På blot to år er antallet af indbrud i private hjem steget med 25 procent. En sikker lås er kernen i effektiv forebyggelse.

119 indbrud om dagen. Det er det barske tal fra Danmarks Statistik for indbrud i villaer, lejligheder og lignende i det første halvår af 2009. De viser en stigning på 25 procent på to år.

Ikke overraskende er også erstatningsudbetalingerne gået til vejrs. Forsikring & Pension (F&P) oplyser, at mens der i første halvår 2004 blev udbetalt 295 mio. kr., er beløbet på kun fire år vokset med 40 pct. til 438 mio. kr. – et beløb der med den igangværende udvikling formentlig bliver endnu større i år.

Forskellige former for sikring
Den nye himmelflugt er en god anledning til at tjekke, om dit hus er et indbydende mål for indbrudstyve. F&P råder til, at man først og fremmest skifter gamle låse ud og sikrer sig, at vinduerne ikke er lette at bryde op. Derefter bør man se på sin have og øvrige omgivelser. Jo bedre man kan se huset udefra, jo dårligere vilkår har en indbrudstyv. Til sidst kan man overveje alarmsystemer.

Skift lås hvert tiende år
Det gælder om at være et skridt foran tyven, hvis man vil undgå indbrud. Gennemgå din bolig med en tyvs øjne og start med at efterse den mekaniske sikring. Tommy Hjulmand, der er salgsdirektør i Ruko, siger: 

”Ikke alle kender tommelfingerreglen om at skifte lås hvert tiende år, men som alt andet bliver også låsen slidt og dermed nemmere at bryde op. Tyvene får med tiden deres erfaringer med de gamle låse, og også derfor bør man skifte dem ud.”

Sikkerhed og nøglekomfort
En af de helt nye muligheder på sikringsmarkedet for private er Garant Plus fra Ruko, der er klassificeret på højeste sikkerhedsniveau efter den skala, som F&P bruger.

”Garant Plus er baseret på et af verdens mest sikre mekaniske låsesystemer, dp teknologi (double performance). Låsecylinderen kan monteres i alle låse. Den er borebeskyttet og kan ikke dirkes op,” forklarer salgsdirektør Tommy Hjulmand fra Ruko og fortsætter: ”Sidekoden og nøglen er patenteret, og med Garant Plus følger et særligt sikkerhedskort, som sikrer, at nøglen ikke kan kopieres uden indehaverens tilladelse.”

Låsetjek med låsesmed
Erfaringen viser, at indbrudstyve vil prøve alle indgangs- og flugtveje. Derfor bør et grundigt sikkerhedstjek også komme omkring vinduer, terrasse- og bryggersdøre. Brug evt. en låsesmed til at sammensætte en låsepakke, så du ud over høj sikkerhed får nøglekomfort, altså én nøgle til yderdøre, vinduer, hængelås og postkasse. Låsesmeden kan også hjælpe dig med at sikre døre og vinduer mod indbrud ved underboring.

Tjek din mekaniske sikring inklusive lås før tyven gør det. Med den sidste nye indbrudsstatistik ser det ud til, at 2009 bliver endnu et rekordår.