Ferien lokker indbrudstyvene frem

Hjemmet er særligt udsat for indbrud i feriesæsonen, og påsken er ingen undtagelse. Med ca. 50 pct. flere tyverier i påsken er det vigtigt, at huset er ordentligt sikret. Sikkerhedsgodkendte låse er med til at forebygge ubehagelige overraskelser.

Det lykkedes indbrudstyvene at bryde ind i ca. 220 boliger om dagen i gennemsnit i 2010, og i påsken stiger dette tal yderligere. Med en sikker lås kunne tallet være meget lavere.

Brems tyven
Politiet har skærpet indsatsen mod indbrud siden regeringens lancering af indbrudspakken i foråret 2010.

”Der er kommet større fokus på problemet, og folk er blevet mere opmærksomme og bedre til at kontakte politiet, hvis de ser mærkværdige personer snige sig rundt i deres nærområder”, forklarer vicepolitiinspektør hos Rigspolitiet, Michael Ask.

Alligevel er det ikke tilstrækkeligt kun at være opmærksom i kampen mod de uvelkomne gæsters indtrængen i vores hjem.

”Selvom det er mit indtryk, at vi er i gang med at knække indbrudskurven, må vi alle gøre en aktiv indsats for at bremse tyvene i deres forsøg på at bryde ind. Det er klart, at jo bedre låse man installerer, jo mindre er risikoen for, at tyven gør sit forsøg på at få adgang til hjemmet”, opfordrer Michael Ask.

En godkendt lås bremser tyven
”Det er et generelt problem, at mange boliger er udstyret med forældede låse, der er slidte og derfor er lettere at bryde op. Mange boligejere anvender stadig de gamle femstiftede låse, der kan kendes på nøglen med det runde hoved. Den kender tyven, og han ved, hvordan man skal bryde den op. Man bør udskifte den runde nøgle og sætte en patenteret, sikkerhedsgodkendt lås på døren,” siger produktgruppechef hos Ruko, Jens Møller, og fortsætter:

”En god løsning kan være Ruko’s Garant Plus nøgler og låsecylindre, som er forsikringsgodkendt i det højeste sikringsniveau. De lever således op til de strengeste krav om uautoriseret oplukning. Udover høj låsesikkerhed har Garant Plus den fordel, at samme nøgle både kan bruges til yderdøre og vinduer, hængelås til skuret og postkassen”.

Hvis man er i tvivl, om låsen er sikkerhedsgodkendt, kan man kontakte sin lokale låsemed. De fleste giver gratis låsetjek.

Skift nøglen ud med en kode
Der kommer hele tiden nye produkter på låsemarkedet, og man opnår også høj sikkerhed med nyere elektroniske låse:

”Det er en god idé at sætte en elektronisk lås som Code Handle fra Ruko på terrasse- eller altandøren. Sådan en lås er udstyret med en tastatur i stedet for nøgle og den låste dør forhindrer en tyven i at bære tyvekoster ud den vej. Man bestemmer selv koden og denne løsning giver stor sikkerhed og større fleksibilitet for brugerne,” siger Jens Møller.